Välj Rätt Schackbräde | Köp-Guide

När du väljer en passande schackbräda beror beslutet på hur du planerar att använda den. För en semesterresa eller avkopplande stugvistelse kan en hopfällbar bräda vara lämplig, där pjäserna praktiskt kan förvaras inuti brädan. För en rörlig spelupplevelse kan ett mindre set med magnetiska pjäser vara ett utmärkt val.

Om utrymme tillåter och du vill skapa en imponerande schackpresentation, överväg en vacker, något större bräda med detaljerade indiska pjäser. Naturligtvis påverkar även budget och personlig stil valet.

MÅTT / STORLEK

Schackbrädor och pjäser kommer i olika storlekar, och deras kompatibilitet är avgörande. Brädans storlek anges i millimeter för rutornas storlek, medan pjäsernas storlek mäts som kungens höjd i millimeter.

Om du väljer ett schackset med bräda och pjäser kan du lita på att de passar perfekt ihop. Om du redan äger fina pjäser och bara behöver en ny bräda, eller tvärtom, kan den här guiden hjälpa dig att välja rätt storlekar:

35 mm ruta = Kungens höjd 65-70 mm

40 mm ruta = Kungens höjd 76-80 mm

45 mm ruta = Kungens höjd 76-86 mm

50 mm ruta = Kungens höjd 86-96 mm

55 mm ruta = Kungens höjd 96-98 mm

58 mm ruta = Kungens höjd 98-100 mm

60 mm ruta = Kungens höjd 101 mm+

 

SCHACKPJÄSER

De flesta professionella spelare föredrar Staunton-modellen, tillverkad i både trä och plast. Vid en semesterresa söderut kan du också stöta på spel med stenpjäser, men dessa används huvudsakligen för dekor och mindre i turneringar. Shackleksakerier erbjuder olika dekorativa pjäsalternativ, som ambassadörspjäser eller ryska lökpjäser som kanske känns igen från "The Queen's Gambit".

SCHACKBRÄDE

Brädornas rutor är vanligtvis ljusa och mörka, antingen svartvita eller i nyanserna vit och brun.

För dem som är intresserade av högkvalitativa schackbrädea-lternativ rekommenderas lönn, mahogny, wenge eller lyxig padauk-trä.

Schackspel i plast är hållbara och enkla att rengöra om en ivrig spelare skulle råka spilla dryck.

NOTATION / KOORDINATER

Många av våra schackbrädor har markeringar längs brädans kanter med koordinater i form av siffror och bokstäver för varje ruta. Bokstäverna går från A till H och siffrorna från 1 till 8. Denna notation underlättar både att anteckna dina drag och att följa positionen, särskilt vid användning av en schackbok.

VIKT

Vikten på pjäserna beror på mängden järn i deras bas. Generellt sett innebär mer vikt bättre stabilitet.

RÅD & HJÄLP

Om du behöver mer vägledning eller hjälp, står vi till ditt förfogande via chatt, e-post eller telefon.

Bästsäljare